В интервю за обществената телевизия А Ер Де тя изрази надежда, че страните от ЕС ще постигнат съгласие по най-трудните въпроси, свързани с мигрантската криза, един от които е как по-справедливо да бъдат разпределени кандидатите за убежище сред 28-те членове на съюза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Меркел каза, че всяка страна трябва да даде своя принос и не изключи възможността на някои от тях да бъде позволено да приемат по-малко имигранти, ако имат по-голям финансов принос.

"Как точно ще се балансират нещата, остава да видим", каза германският канцлер. Тя повтори позицията си, че блокирането на бежанци заради тяхната религия е грешно.

"Онова, което продължавам да мисля, че е грешно, е, че някои казват: Не желаем мюсюлмани в страната си независимо дали са в хуманитарна нужда или не. Ще продължим да обсъждаме това", добави Меркел.

Тя направи днешния коментар почти година след решението си да позволи на стотици хиляди мигранти, блокирани в европейски страни, да влязат в Германия.

Това предизвика още по-голяма мигрантска вълна през Балканите, при която в един момент дневно в Германия пристигаха по 10 хиляди мигранти.

Меркел призова гражданите от турски произход да не пренасят в Германия конфликтите в Турция

Ангела Меркел призова днес гражданите от турски произход да участват активно в германското общество и да не пренасят в Германия конфликтите в Турция.

"Вместо това онези, които живеят тук от години и вероятно имат и германско гражданство, нека участват в развитието на страната и ако го искат, ние бихме ги приветствали за това", каза германският канцлер.

Меркел си навлече критики за интервю в "Пасауер Нойе Пресе" във вторник, в което заяви: "Очакваме хората с турски произход, живеещи в Германия от дълго време, да имат висока степен на лоялност към нашата страна".

ЕС трябва да продължи диалога с Турция, заяви канцлерът на Германия.

"Трябва да поддържаме диалога, ръководейки се от нашите представи за демокрация", заяви тя.

В отговор на въпрос за ситуацията с демокрацията в Турция Меркел каза: "Не искам да давам оценки, но отново и отново отбелязваме дефицит."

"Сблъскваме се с различни тенденции в Турция. Смятам, че беше правилно и важно да осъдим пуча, което очакваше от нас турската страна", добави тя.

Германският канцлер каза също, че е необходимо "да говорим един с друг, а не един за друг, което често не води в дипломацията до добри резултати".

По повод възможността напрежението от събитията в Турция да се пренесе в Германия, Меркел подчерта, че тя е канцлер и на всички турци, живеещи в Германия