Те са свързани с имитация на полети до Луната и Марс.

Това съобщи пред РИА Новости директорът на Института за медико-биологични проблеми /ИМБП/ към руската академия на науките Олег Орлов.

"Официалното решение по този повод вече е взето, подписани са съответните договорености, а учени и специалисти от DLR вече вземат участие в наши програми", заяви руският учен.

В ИМБП стартира поредният експеримент "SIRIUS-17". Експериментът предвижда петима руснаци и един германец да престоят 17 дни в изолационния комплекс "Марс-500". Ще бъде имитиран полет до Луната, полет около нея и завръщане на Земята.

По думите на Орлов, това ще бъде първият съвместен проект на руси учени и техни американски колеги от НАСА в рамките на съглашение за сътрудничество, подписано в края на миналата година.

В експеримента вземат участие не само представители на науката, но и двама професионални космонавти-изпитатели - Анна Кикина и Марк Серов.

Главна цел на всички тези усилия, според Орлов и ръководителя на проекта от американска страна Уилям Палоски, е подготовката за създаването на окололунната космическа база Deep Space Gateway, а така също полет до Марс и до по-далечни космически дестинации в периода 2020 - 2030 година.

Орлов отбеляза също, че в следващия планиран експеримент, който ще продължи 4 месеца, ще вземат участие и други неруски представители, в това число и от германската космическа агенция.

Освен Германия, интерес към подобни проекти са проявили и космическите агенции и на други държави.

"По-конкретно водим преговори с Япония. Надяваме се, че японците ще успеят да вземат участие в четиримесечните изолационни експерименти. Има интерес от тяхна страна да включат свой участник в експерименталния екипаж", изтъкна руският учен.