Указът  регламентира временна забрана на имиграцията от седем държави с преобладаващо мюсюлманско население, заяви американският министър на вътрешната сигурност Джон Кели, цитиран от световните агенции и БТА.

Първоначалният вариант на нормативния акт бе замислен като "временна пауза", за да може Тръмп да прецени къде има пропуски в имиграционната система на Съединените щати, обясни Кели на Мюнхенската конференция по сигурността.

Той отбеляза, че сега президентът на САЩ обмисля да издаде "по-стегната, оптимизирана версия на указа" за ограничаване на имиграцията, чието действие бе преустановено от американски съд.

Новият вариант на нормативния акт ще влезе в сила след преходен период, уточни Кели. Той обърна внимание, че хората, които имат издадени американски визи и зелени карти, ще бъдат допуснати в Съединените щати. На онези, които вече са се качили на пътуващи за Съединените щати самолети към момента на влизането в сила на новия указ, също ще бъде позволено да влязат в САЩ, отбеляза изрично Кели.