Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е било правилно да не се прикриват разногласията със САЩ по въпросите за климатичните промени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дебатите на срещата на върха на Г-7 показаха, че ще бъде трудно Парижкото споразумение по климата да се увенчае с успех, допълни тя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да подкрепи световното споразумение за борба с климатичните промени на срещата на Г-7, която се проведе на 26 и 27 май в италианския град Таормина, заявявайки, че има нужда от повече време, за да вземе решение.

На конференция по устойчивото развитие в Берлин Меркел отново изрази виждането си, че на съюзниците не винаги може да се разчита, а европейците трябва повече да разчитат на себе си.

С този коментар канцлерът шокира Вашингтон и Лондон, когато го направи за първи път вчера.

"Канцлерът Ангела Меркел е дълбоко убеден евроатлантик, който смята за правилно да изтъква различията в германско-американските отношения, когато има такива, за да се съхрани доброто им състояние", заяви по-късно говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Мартин Шулц: Политически шантаж

Кандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост в Берлин Мартин Шулц обвини държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в "политически шантаж".

"Новият президент на САЩ не се основава на международно сътрудничество, а на изолационизъм и на правото на най-силния", пише Шулц в статия за берлинския вестник Der Tagesspiegel, цитиран от Агенция "Фокус".

"Принципът на Тръмп за "Америка на първо място" е атака срещу принципа на свободната търговия. "Америка на първо място" в логиката на Тръмп означава също и сбогуване с усърдно договореното Парижко споразумение за опазването на климата, демонтаж на ООН и политически шантаж вместо международна дипломация", пише лидерът на германските социалдемократи.

Европа трябва да реагира с реализъм, но най-вече с увереност на действията на Доналд Тръмп, настоя Шулц.

"Ние, европейците, не трябва да се поддаваме на логиката на Тръмп. Не трябва да се отказваме от целта да постигнем глобализация честно", подчерта германският социалдемократ.

Шулц призова лидерите, подписали Парижкото споразумение за климата, да го защитят на предстоящата през юли в Хамбург среща на Г-20.

Зигмар Габриел разкритикува позициите на САЩ

Международната общност се изправи пред сериозни препятствия в борбата с измененията в климата, след като Г-7 на срещата на върха в Таормина не успя да постигне консенсус по този въпрос заради позицията на американския президент Доналд Тръмп, каза на пресконференция в Берлин германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от ТАСС.

Габриел посочи също така, че приносът на САЩ в международните усилия за преодоляване на причините за миграцията най-вероятно ще бъде незначителен.

"Ние трябва да обсъдим какво могат да направят Германия и Европа, за да компенсират отсъствието на САЩ като важна страна, защото ни се налага да изхождаме от това, че приносът на САЩ в преодоляването на причините за миграцията няма да бъде значителен", каза той.

Германският външен министър разкритикува и сделката между САЩ и Саудитска Арабия за доставки на оръжия за Рияд, като подчерта, че тя не спомага за намаляване на напрежението в региона.

Според Габриел на света "са нужни нови инициативи по разоръжаване и контрол на въоръженията".