Това обяви говорителят на Меркел - Щефен Зайберт, цитиран от ДПА и БТА. Меркел е прочела с интерес интервюто на Тръмп за вестниците "Таймс" и "Билд", каза Зайберт.

Меркел допусна "катастрофална грешка" с политиката, позволила на един милион мигранти да влязат в Германия, каза в интервюто Тръмп.

Германският канцлер Ангела Меркел дори отговори на критиката като призова страните от ЕС да не допускат да бъдат заблудени, предаде рускоезичната редакция на Дойче Веле.

В интервюто си Тръмп каза още, че Брекзит ще се окаже "голямо нещо" и други страни може да последват примера на Великобритания за излизане от Европейския съюз.

„Ние европейците сами решаваме съдбата си. Аз и занапред ще полагам усилия към това, че всички 27 страни, влизащи в ЕС, ще продължат да си сътрудничат интензивно“, заяви Меркел.

„Икономическата мощ и ефективната система за вземане на решения ще помогнат на ЕС да победи в борбата срещу тероризма и да реши другите задачи, сред които са укрепването на външните граници и засилването на вътрешната сигурност“, посочи още Меркел.

Тя отбеляза, че борбата срещу тероризма е огромно предизвикателство за всички, а не само за Германия.

„Бих прокарала ясна граница между тази тема и въпросите, свързани с бежанците“, каза канцлерът, добавяйки, че много сирийци бягат не само от гражданската война в страната си, но и от тероризма в нея.

Говорителят на Меркел заяви също, че Берлин планира да работи тясно с новото правителство на САЩ.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза междувременно, че е трудно да се добие ясна представа за политиката на Тръмп заради противоречията в негови изказвания в интервюта и в Туитър, предаде Ройтерс.

"Ще видим каква е действителната му политика след като встъпи в длъжност в петък", каза той.

В интервюто Тръмп заявява, че НАТО е отживелица, защото не е могла да защити хората от терористични нападения, но същевременно отбелязва, че военният алианс все пак е много важен за него.

Тези изказвания на Тръмп изглежда противоречат на позициите на неговите кандидати за държавен секретар и за министър на отбраната, изразени миналата седмица на изслушванията им в Сената, посочи германският координатор за трансатлантическите връзки Юрген Харт.
Той добави, че не очаква Конгресът да допусне САЩ да се откажат от ключовата си роля в НАТО.

Източници от германското правителство посочиха, че канцлерът Ангела Меркел работи над установяването на датата на пролетната си среща с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп .

„Меркел предлага да се срещне с Тръмп в САЩ в качеството си на председател на Г-20“, разкри източникът. Тя е говорила с Тръмп само веднъж, скоро след като той спечели изборите през ноември миналата година.