Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й. Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно, ако стане повод за преосмисляне, макар и закъсняло, на мястото на Германия в света, пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

От Втората световна война насам германските ръководители по понятни причини избягваха идеята страната им да играе лидерска роля на световната арена. Схващането на Бон, а после и на Берлин, бе, че германската мощ трябва да се упражнява чрез "Европа".

Само че Европейският съюз вече не е достатъчен. Външнополитическите предизвикателства наистина са много - американски президент, който поставя под въпрос НАТО, войната в Украйна, бежанците от разпадащия се Близък изток, Брекзитът и националистическият обрат в Турция. ЕС е твърде слаб, а Германия - твърде голяма, за да може "Европа" да е отговорът на всички тези предизвикателства.

В същото време е доста преувеличено да се говори, че Германия се оформя като морален лидер на Запада. Истината е някъде по средата. Германия има нужда от по-творчески и самоуверен подход към света, като наред с това си дава ясна сметка за ограниченията на онова, което може да постигне сама, отбелязва вестникът.

Предизвикателствата, пред които е изправена Меркел - от Москва до Близкия изток и от Вашингтон до Лондон - са плашещи, но Германия има две много важни предимства, на които може да разчита: силна икономика и международен авторитет. Световни социологически проучвания редовно показват, че съвременна Германия е една от страните с най-добро име по света.

Германия може да си запази респекта на международното обществено мнение - дори ако поеме по-енергична водаческа роля - придържайки се към основаващия се на общочовешки ценности подход на Меркел към външната политика. Тя наблегна на общите западни ценности в първата си, уместно предпазлива реакция на изборната победа на Доналд Тръмп. Въпреки зависимостта от сътрудничеството с турския президент Ердоган заради бежанците, Меркел открито защити свободата на печата в страната му.

Тъй необходимият преход към по-енергична и креативна германска външна политика ще е труден от политическа гледна точка - както в страната, така и в чужбина. Но отстояването на либералните ценности по света ще му проправи пътя, заключава "Файненшъл таймс".