Румен Радев отбеляза това в словото си по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост на общодържавното честване пред Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" в столицата.

По думите му всички ние имаме една Родина - България, съдбата отрежда мнозина да са далеч от нея, но винаги има една незрима Родина, която всеки носи със себе си, където и да отива.

„Ще си позволя да перифразирам Апостола – думите са в нас и ние сме в думите, те наш обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата“, допълни държавният глава в словото си.

„Езикът ни вдъхновява и утешава. Когато духът линее езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Губят се от речника му важните думи, страда граматиката. Като запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите му“, заяви държавният глава.

Винаги ще има милиони хора, които тук и далеч от родината ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български, каза още Радев.

"Светът се променя. България днес се простира на 5 континента, защото наши сънародници са отнесли със себе си частица от тази незрима родина - българския език по всички кътчета на планетата. Този език е онази безценна нишка, по която те винаги могат да намерят пътя към своя дом. Думите са нашия общ капитал. Затова нека ги пазим, защото и те ни пазят, да ги търсим, защото точната дума понякога се затрива като загубен ключ. Но откриеш ли я отваря врати. Честит празник!", завърши словото си президентът.

На честването присъстват председателят на парламента Димитър Главчев, министърът на образованието Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, българският патриарх Неофит, дипломати, учители и ученици, много граждани.