В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, повече от 20 минути продължи разговорът на четири очи между папа Франциск и премиера Борисов, предаде Дарик.

Срещата се състоя в папската библиотека на апостолическия дворец във Ватикана.

Двамата са говорили за бежанците, огромен проблем за милиони хора по света, както и това, което прави България в тази посока.

Вижте снимки >>>

Според думите на Борисов това е бил един много човешки разговор. Премиерът си е пожелал на това свято място природните бедствия у нас да спрат и заяви пред журналистите, че се мисли как още да бъдат подпомогнати хората от Мизия.

Борисов подари на папата дарохранителница с камък от гроба на Свети Иван Рилски, а папа Франциск му върна жеста с плакет, на който е изобразен ангел, държащ двете земни полукълба и надпис: „Един свят, основан върху солидарност, мир и справедливост".

Премиерът се срещна и с държавния секретар на Светия престол, кардинал Пиетро Паролин. С него са обсъдени финансово-икономически теми.

По-късно, пред българските журналисти, премиерът подчерта, че на разговорите във Ватикана е обсъден и въпросът, най-старото евангелие - Асеманиевото, което се пази от Светия престол, да бъде предадено съвместно на ЮНЕСКО.

След посещението във Ватикана, членовете на делегацията положиха венци и цветя пред паметника на Иван Вазов.

Във втория ден от посещението премиерът ще присъства на молебен в църквата Свети Павел и ще се срещне с българската общност в Рим.

Българската делегация ще се поклони и на гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе". На поклонението пред гроба на Свети Кирил ще бъдат и над 300 български ученици от цяла Европа.

По инициатива на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски" в Мадрид, Асоциацията на българските училища в чужбина организира поклонение на гроба на Св. Кирил.

Като признание към великото дело на Константин-Кирил Философ българските неделни училища по света възнамеряват да поставят началото на една обединителна традиция - всяка година на 24 май да се организира поклонение на гроба на Свети Кирил в италианската столица.