С благословението на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, в София пристигнаха Екатеринбургският митрополит Кирил, Луганският митрополит Митрофан, протойерей Николай Данилевич - секретар на Отдела за външни църковни връзки на Украинската Православна Църква, А.Ю. Хошев - сътрудник на Отдела за външни църковни връзки на Московския патриархат и патриаршият протодякон Константин Барган.

Те вземат участие в тържествата по случай 100-годишнината от освещаването на руския храм-подворие "Св.Николай Мирликийски" в София.

В рамките на празничната програма на 28 ноември се състоя среща на българския патриарх Неофит с членовете на официалната делегация.

В Руския културно-информационен център се проведе конференция "Русия-България: образи на духовното единство", а също така има фотоизложба "100 години от великото освещение на руската църква "Св.Николай Мирликийски" в София."

Организаторите на мероприятието са: Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, Руският културно-информационен център, Федералната агенция по въпросите на Съдружеството на независимите държави, на сънародниците в чужбина и за международно хуманитарно сътрудничество, общественият форум "България-Русия", интернет-порталът Дир.бг и Атонското Балканско общество.

В събота срещу неделя Екатеринбургският митрополит Кирил извърши всенощно бдение в руския храм-подворие "Св.Николай Мирликийски".

На 30 ноември в 9 ч. българският патриарх Неофит оглави Божествената литургия в Патриаршето Подворие.

Празничната програма завърши с концерт в храм "Света София" с участието на хора на свещениците на Софийската митрополия и хора на Руската Църква.