Според него „се пукат" сектор по сектор, а „правителството шие дупките на чорапите един по един". „Това не е политика. На България й е необходим антикризисен план наред с национален консенсус", заяви икономистът, който е бивш съветник на президента Първанов.

Той каза още, че България е в сериозен процес на обедняване и този процес щял да продължи поне в следващите 5-6 години. По думите му лошите кредити се увеличавали и страната е достигнала до сериозна социална и икономическа ситуация. В същото време България била единствената страна в Европа, която нямала антикризисен план.
Уплашен съм от ситуацията, в която се намираме. Ситуацията е жестока в страната и в цяла Европа.

В страната тече сериозен процес на обедняване", каза икономистът. Той обясни, че информацията, че българите имали спестявания от 27 млрд. лв. в банките не е вярна, тъй като 19 млрд. лв. от тях били изтеглените заеми.
Според него кризата все още не е отминала и ще бъде много по-дълга от мексиканската и руската.

Проф. Иванов каза, че още през февруари 2008 г. е предупредил президента Георги Първанов и правителството на Сергей Станишев, че предстои тежка икономическа криза. „Правителството се надяваше тази криза да заобиколи България, да им мине мандата, да минат между капките", каза икономистът. Малко след като той предупредил Първанов и Станишев за кризата му било намекнато, че трябва да се оттегли от съветническия пост, тъй като вижданията му се разминавали с официалната политика.