Бавят детските надбавки

stat
00:05  |  29 ноември 2009 | / Автор Лилия Чалева /  
Изплащането на детските добавки се бави с по 10 дни Изплащането на детските добавки се бави с по 10 дни
Сн.: Bulphoto

Изплащането на детските добавки се бави с по 10 дни. Десетки майки се оплакаха, че доскоро са получавали помощите до 15-то число на месеца, предаде БНТ.
От лятото обаче положението се влошило и добавките пристигали по банковите им сметки с огромно закъснение.
35 лева за дете и по 52 лева за близнаци. Такава помощ отпуска държавата на хората с доход на член от семейството до 350 лева. Сумите не са големи, но десетки семейства разчитат на тях. Галина Крумова е една от майките, притеснена от закъсненението на добавките. По няколко пъти на ден тя проверява банковата си сметка. И днес обаче нямаше превод.
"От 3-4 месеца насам се изплащат след 20-то число. Миналият месец ми ги изплатиха на 29-то число. Аз имам две деца. Дъщеря ми е болна и вчера оставих 60 лева в аптеката за лекарства. Щом има пари за техните заплати би трябвало да помислят и за децата на България. Не едните да си ядат кюфтаците в парламента, друг да ми показва разни кучешки каишки", коментира майка пред БНТ.
Оказва се, че заради огромен дефицит социалното министерство е затруднено с плащанията. "Семейните помощи за деца по закон се изплащат до 30-то число на месеца. Ангажираме се в понеделник всички да получат парите си. Всички видове социални плащания се извършват едновременно, след като се съберат заявките в дирекциите на агенцията за социално подпомагане", заявиха от социалното министерство. Така дори да има пари за част от помощите, те не могат да се преведат, докато не се съберат средствата за всички видове плащания. Затова на майките им остава единствено да проявят търпение и да свикнат с новия срок на плащане.Последно в У нас


Маринов: 2017 г. - ”нагоре по стълбата, която води надолу”

Без съмнение, годината бе трудна, тревожна и нервна. Истината е, че от крехките тенденции на икономически напредък се възползват малка част от българите.