На природното чудо пръв се натъкнал служителят на гара Черепиш Здравко Георгиев.
"Октомври да видя цъфнали люляк и къпина, това е голяма изненада в този живот", сподели Здравко Георгиев. Железничарят побързал да сподели откритието с монасите от Черепишкия манастир.
След отбелязването на Димитровден по християнска традиция тук започнали да се стягат за зимата, но необичайната гледка ги накарала да се замислят. Сякаш патронът на пролетта и лятото Свети Георги чрез повторно цъфналия люляк предупреждавал властелина на студа - Свети Димитър, че няма лесно да отстъпи. "Според народното поверие двамата са си поделили годината наполовина - едната я владее Свети Димитър, а другата - Свети Георги", заяви архимандрит Йосиф, игумен на Черепишкия манастир.
Миряни и монаси се оказаха разделени в мнението си за поличбата. "Въпросът е ние да приемем това знамение като добро, а не като лошо, защото сме свикнали, като цъфне нещо през зимата, да казваме, ох, колко люта зима ни предстои. Люлякът е майско цвете и поради тази причина то олицетворява любовта между хората, между ближните", допълни архимандрит Йосиф.
Ябълка цъфна в с. Енина напук на прогнозите за лошо време, предаде БГНЕС. Според старите хора обаче това вещае люта зима.