Медии в Англия се позовават на файлове на бившия сътрудник на американските секретни служби Едуард Сноудън. "Кейбъл енд уайърлес" е помагала "за проникване в мрежите на други оператори и за манипулиране на данни", твърди бившият хакер, сега професор по информатика Сандро Гайкен, запознал се с документите от Сноудън.

На запитване на вестник "Зюддойче цайтунг" от "Водафон" отговорили, че компанията няма "никакви указания" да извършва действия, "които биха противоречили на законодателството в Германия, Великобритания и ЕС".

Миналата година "Водафон" извършила собствено разследване, след като се появили първите обвинения, че е съдействала на специалните служби. От документите на Сноудън се вижда, че фирмата, която е била купена от британския оператор преди 2 години, се споменава в досиетата на службите под кодовото название "Джиронтик". Има данни, че е съществувал даже и "общ проектен екип", състоящ се от нейни служители и от сътрудници на спецслужбите.

В един от документите за вътрешно ползване се съобщава, че членовете на тази група заедно са обсъждали "възможните рискове", възникващи в процеса на работата. Освен това един от сътрудниците на спецслужбата работел в "Джиронтик" (т.е. в "Кейбъл енд уайърлес") като "интегриран работник по проекта".

В документните от Сноудън се говори за значителни финансови потоци (милионни суми) между британския ЦПС и споменатата фирма, твърдят медиите. Материалите, предоставени от бившия американски агент, свидетелстват, че през 2009 г. около 70 на сто от данните, прехванати от ЦПС, са били получени чрез "Кейбъл енд уайърлес".