Рекорд: Дъга се задържа 9 часа над Тайпе

stat
11:28  |  4 декември 2017 | / Редактор Лилия Чалева /  
Дъгата е останала толкова дълго заради мусон Дъгата е останала толкова дълго заради мусон
Сн.: YouTube

Дъга се задържа девет часа непрекъснато над Тайпе миналата седмица, съобщи в. "Дейли мейл". Това е рекордна продължителност за дъга в света.
Досегашният световен рекорд беше от 1994 г. - шест часа над Шефилд, Великобритания, съобщи БТА.

Дъгата над Китайския културен университет в Тайпе е останала толкова дълго - от 7 ч. до 16 ч., заради мусон в Северен Тайван.

Проф. Кун-Хсуан Чоу, който работи в катедрата по атмосферни науки на университета, разказа, че първо с колегите му са наблюдавали шестчасова дъга на 27 ноември.

Три дни по-късно дъга над университета се задържала 8 часа и 58 минути. През този период над университета всъщност имало четири дъги, като най-дълго се задържали основната и още една.

Сезонните мусони носят влажен въздух, който кондензира в облаци и дъжд. По данни на университетската метеорологична станция, вятърът е бил със скорост 2,5-5 м/сек. Затова дъгите се задържали по-дълго.

Професор Чоу започнал да снима природното явление, за да докаже своя теория, че дъгите се спускат със седем градуса на 30 минути.

Дъгата в Шефилд от 1994 г. е описана от местен вестник. Подобно явление е включено в Книгата на рекордите на Гинес, но над Уедърби, а не над Шефилд. То обаче не е записано нито от британската метеорологична служба, нито от Световната метеорологична организация.


Последно в Спектър


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.