Апелативният съд отмени присъдата на Анита Мейзер

stat
14:31  |  28 април 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Анита Мейзер отново ще застане пред Варненския окръжен съд Анита Мейзер отново ще застане пред Варненския окръжен съд
Сн.: Bulphoto

Варненският апелативен съд отмени 3-годишната ефективна присъда на Анита Мейзер, която бе осъдена за смъртта на съпруга й.
52-годишната бивша „Мисис България” е обвинена за причиняване по непредпазливост на смъртта на съпруга си Николай Димов, както и за предложен подкуп от 30 000 евро на полицейски служител.

В края на декември м.г. Варненският окръжен съд я осъди на 3 г. затвор и 150 000 лева обезщетение, след като тя се призна за виновна и поиска съкратен процес.

След обявяването на присъдата, Мейзер бе откарана в затворническото общежитие в Сливен, а в началото на април се изправи пред апелативните магистрати и поиска присъдата й да бъде намалена или отложена с изпитателен срок, или да бъде оправдана.

Варненският апелативен съд реши, че делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд заради допуснати съществени процесуални нарушения, съобщиха от пресцентъра на съда.

Според втората инстанция, съществено процесуално нарушение е допуснато в съдебната фаза на процеса и то при решаване на въпросите за даване ход на делото.

Майката на починалия Николай Димов е депозирала молба по делото, в която е заявила, че желае да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. На тази молба е поставена резолюция искането да бъде докладвано в съдебно заседание.

На 22 декември миналата година, в съдебното заседание пред Окръжния съд във Варна са присъствали упълномощените от нея адвокати, които са представили саморъчна молба от Димова с искане съдебното заседание да се отложи поради желанието й за лично участие. Към него момент майката на Николай е била в здравно заведение, за което е представила документи.

Съдебният състав обаче е преценил, че майката не е страна по делото, има качеството на свидетел и като такава, и без нейните показания обстоятелствата по делото биха могли да се изяснят. Затова й е даден ход на процеса, а едва след това магистратите са конституирали Димова като граждански ищец и частен обвинител.

Според Варненския апелативен съд „процесуалното поведение на проверявания съдебен състав е било в разрез със закона и задължителната съдебна практика. Съдът е взел решение да даде ход на делото без да е изпълнил задължението си да осигури всички страни, които участват в съдебното производство, да гарантира възможността им да упражнят в пълен обем законодателно утвърдените си права".

Решението за връщането на делото на първоинстанционния съд е окончателно.

Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.