На сайта на Министерство на труда и социалната политика е публикуван новият правилник и в него са премахнати всички пречки за ускореното издаване на визи и съответно привличане на представители на трети страни, като персонал в туристическия бранш.

Премахнато е изискването за диплома или удостоверение за квалификация, което да бъде превеждано и представяно в консулствата. Това не се изисква вече за чуждестранните граждани, които са основно от български произход – Украйна, Молдова, донякъде Беларус и Русия, посочи Валери Симеонов.

Договорено е с четири министерства: МВР, Министерство на външните работи, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на туризма, целият този срок – от подаването на документите, до получаването на виза, да бъде седемдневен, съобщава "Фокус".

Вицепремиерът Валери Симеонов допълни, че се работи върху удължаване на срока за пребиваване на сезонните работници без разрешение за работа до 5 месеца, което се извършва със запитване до Европейската комисия.