Това каза националният консултант по ендокринология и диабет доц. Калинка Коприварова, цитирана от БНР. Тя алармира, че коварната болест засяга все повече деца.
Само преди дни доц. Мая Константинова от Клиниката по eндокринология, диабет и генетика към Университетската педиатрична болница съобщи, че вече има и такива под 2-годишна възраст с болестта.

От Националната асоциация на деца с диабет пък ще внесат декларация в Народното събрание, в която се настоява да се осигурят по 600 тест ленти за самоконтрол на кръвната захар при всички пациенти с диабет тип 1 над 18 годишна възраст, вместо 150, както е в момента. Оттам искат и да се даде възможност за допълнително отпускане на още 200 тест ленти по препоръка на лекуващия ендокринолог.

Родителите настояват още да отпадне потребителската такса при посещение на личен лекар или специалист за всички пациенти със захарен диабет. Да се въведе изписването на инсулин за срок от 3 месеца, а не за 6, както е в момента. Преосвидетелстването пред ТЕЛК да става на 10-годишен период, сега това се прави на всеки 2 години, а диабетът е болест за цял живот, категорични са специалистите.

От НЗОК обясниха, че касата отделя най-много средства за лечение на хипертония и диабет. На всички болни от диабет - 220 000, които са се обърнали към НЗОК, е гарантирано диспансерно наблюдение, медико-диагностични изследвания, лекарства и болнично лечение, заявяват от пресслужбата на НЗОК.

Заплащат се напълно или частично 159 лекарствени продукта за диабет, като от тях 25 са инсулините. Отделно от лекарствата, НЗОК заплаща напълно цената на един глюкомер за всеки болен от инсулинозависим диабет, както и 1100 тест-ленти годишно за децата и за бременните, и 150 тест-ленти за възрастни.

Водени са разговори с пациентски организации НЗОК да заплаща по-голям брой тест-ленти, съобразно финансовите възможности на институцията.