Решението на съда идва след като преди месеци Конституционният съд в България отказа да разгледа по същество този казус. Девет български граждани обаче сезираха европейската съдебна институция.

В момента над 45 хиляди души, които са с максималната пенсия от 700 лева, получават сума, която е по-ниска от заработеното.

Като основен аргумент съдът в Страсбург посочва, че различните страни-членки на Съвета на Европа и страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са възприели различни подходи при определяне на пенсиите, като в значителна част от тях съществуват тавани на пенсиите. По тази причина европейските съдии не откриват нарушение на правата на пенсионерите в България с таван на парите им за старост.

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява деветимата българи пред Страсбург, изрази разочарованието си от това решение и обяви пред Дарик, че ще го обжалват.

"По данни на Националния осигурителен институт с тавана на пенсиите от 700 лева над 45 000 пенсионери получават по-ниски пенсии от това, което им се полага. От това държавата спестява годишно близо 100 милиона лева. А пенсионерите са ощетени месечно с между 50 лева и 850 лева от ограничението", каза Михаил Екимджиев. Той изчислява, че най-много от тавана - над 850 лева, губят над 600 души, а масовият случай - ощетени с до 50 лева са 11 000 българи.

С решение на кабинета Станишев таванът трябваше да падне за всички пенсионирани след началото на 2010 г., но сегашното правителство запази ограничението. Миналата година властта отложи за пореден път отпадането на тавана на пенсиите. Заложено е той да отпадне за новите пенсии от началото на 2014 година, като постепенно се вдига тавана на старите пенсии.

Без таван на пенсиите в България са президентът, вицепрезидентът, председателят на НС, премиерът и конституционните съдии. Към тях влизат и някои от военноинвалидите.