Майки поискаха реално семейно подоходно облагане

stat
12:03  |  19 ноември 2006 / Автор Лилия Чалева /  
Българските майки протестират Българските майки протестират
Сн.: БГНЕС

В България категорията многодетно семейство не съществува. То се включва в категорията на социално слабите семейства с много деца. Това заявиха майките от клуба на многодетните родители “Пълна къща“, предаде БГНЕС.
Днес майчинството не се смята за престижно. То е изместено от кариерата и реализацията, подчерта Цвета Брестничка, председател на клуба. Многодетните майки не искат социални помощи, а справедливост. Те искат истинско семейно подоходно облагане, при което целия доход се разделя на броя на членовете на семейството и тогава се облага с данъци. Майките настояват и за облекчения при предоставянето на жилищни кредити, както и равни условия за децата им. В момента държавата води политика, която санкционира хората, решили да имат повече от едно дете, категорични са майките. Те предлагат въвеждането на ваучери, които да включват различни услуги за децата им, като спорт, изучаване на чужди езици и компютърно обучение. Майките от “Пълна къща“ искат въвеждане на система за гъвкаво работно време, което да се счита за трудов стаж, по-голям годишен отпуск и повече болнични. Същевременно те смятат, че при пенсионирането на една многодетна майка трябва да се отчита броя на децата, които тя е отгледала и степента на образованието им. Всички предложения към държавата, които отправяме имат за цел стимулирането на отговорното родителство. Майките ще настояват да се промени сегашната данъчна политика при семействата с три и повече деца при данъчнотооблагане да се приспада една и съща сума от доходите им. Те искат и промяна в Семейния кодекс, който според тях е ретрограден и не защитава интересите на децата. Този Семеен кодекс е променян един единствен път от създаването му и то в частта за международните осиновявания, изтъкнаха от организацията. Майките от клуб "Пълна къща“ ще оформят исканията си в декларация и ще ги насочат към съответните институции.
Последно в


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.