Това каза премиерът Бойко Борисов във връзка с напрежението в пловдивското с. Катуница, съобщи "Фокус".

Премиерът заяви, че е в постоянна връзка с главния секретар Калин Георгиев. „Информиран съм за всяко едно действие, което предприема полицията. Това е криминален случай и всички в държавата трябва да го разглеждаме единствено и само като такъв. Призовавам всички партии и политици да се държат сериозно и да не провокират политически коментари и действия, защото това би довело до допълнително напрежение. Получавам информация, че вече определени лидери на партии, предизборни щабове правят опити да яхнат протестите на хората. Политика на етническа основа не бива да се прави", посочи Борисов.

Вярно е, че времето е изборно, но отговорните политици трябва да бъдат още по-внимателни сега. Въпроси и разсъждения от сорта чия страна трябва да се заема са несериозни в момента. МВР застава на страната на закона, без значение от това кой си е позволил да нарушава правовия ред в държавата, независимо от това дали са роми или българи, коментира Борисов.

По-рано днес лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров поиска в декларация незабавно уволнение на директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив Тодор Чонов. Причината е „престъпното му бездействие”. Цветан Цветанов незабавно да напусне поста си на шеф на предизборни щаб на ГЕРБ и да се заеме с пряката си функция на вътрешен министър, призова Волен Сидеров. Той настоява - председателката на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание в понеделник 26 септември, във връзка със убийството и мерките за сигурност по тази тема. Президентът на републиката да свика в понеделник 26 септември консултативен съвет за национална сигурност по темата “Циганската престъпност като заплаха за бъгарския етнос и националната сигурност“, се казва в декларацията.
Волен Сидеров призова всички структури и симпатизанти на „Атака” на протест в понеделник от 12 часа пред областните дирекции на МВР под надслов „Стига престъпно бездействие срещу наглата циганска престъпност“.

Междувременно ВМРО се опита да вкара напрежението в Катуница в политическа употреба и организира протест пред сградата на полицията в Пловдив. Охраняващите полицаи бяха повече от десетината протестиращи, съобщи bTV.

Полицията беше отцепила с метални заграждения подстъпите към сградата. Младежи издигнаха плакати с надписи, които открито изразяваха недоволство, че полицията хвърля излишен ресурс да охранява Кирил Рашков.