В продължение на три години групата е извършвала трафик на жени в курортни селища в Италия. По време на операцията 6-ма души са задържани с полицейска мярка за 24 часа в районното управление в Ботевград, а други трима са разпитани и освободени.

Срещу лидера на бандата - 36-годишният Г. Б.- Гаргата, регистриран за кражби, и П.Б., на 22 г., с прякор Сенатора, с досие за склоняване на малолетна към проституция, са повдигнати обвинения за ръководство и участие в организирана престъпна група и им е наложена постоянна мярка за задържане под стража.
За друг член на групата - В.В. - Врачанина (35 г.) , е издадена европейска заповед за арест. Има данни, че и в момента той се укрива в Италия.

Групата действала по следната схема - подбирани са млади жени от семейства с нисък социален статус - с обещания за сезонна работа в Италия. При пристигането, документите на момичетата са отнемани и те са принуждавани да проституират. Доверени лица на лидера "координирали" престъпната дейност. На ден жените били задължени да им плащат по 100 евро за "закрилата.

Извършени са претърсвания и изземвания на десет адреса, уточниха от МВР. Иззети са множество платежни документи, свързани с преводи на пари от Италия; три свидетелства за регистрация на автомобили, които не се водят на лицата, от които са иззети; четири пълномощни за управление на автомобили, които не се водят на задържаните лица; шест нотариални акта за придобити имоти; 20 мобилни телефонни апарата, 50 сим карти на български и италиански мобилни оператори, неизползвани сим-карти; договори за срочни спестовни влогове в евро и спестовни книжки, както и разписки от получени преводи.

Конфискувани са и три компютърни конфигурации, четири лаптопа, бележници, с водено счетоводство за получаваните приходи от престъпната дейност; златни накити - около 500 грама, 900 евро и 2000 лева; лични карти и ксерокопия на лични карти на жертви от трафик на хора.
По време на акцията са иззети още 7 леки автомобила, за които има данни, че са придобити със средства от извършвана престъпна дейност в Италия.  

На италианските полицейски служби е изпратена информация за участници от групата, които се намират на територията на Италия. Продължава работата по установяването на броя на жертвите на трафика.