Двата печата са намерени в крепостта на Перперикон и локализират една от най-големите епископии в Родопите от десети-дванайсети век,  съобщи на проф. Николай Овчаров, предаде БТА.

При разкопките на Перперикон през това лято археолозите са попаднали на двата печата на Константин - епископ на Ахридос. По думите на Овчаров находките показват връзката между отделните духовни и административни звена в една византийска област.
"Няма никакво съмнение, че тя е имала кореспонденция с манастира - епископски център на територията на Кърджали, разстоянието е само двайсетина километра, и по този начин ние виждаме комуникацията между отделните духовни и административни звена в една византийска област", каза Овчаров, цитиран от БНР.

Археологът обясни, че за историците печатите са ценни, тъй като носят информация за собствениците им. Те са като своеобразни "визитни картички" на аристократите през Средновековието, с които те скрепвали писмата си.

Печатите на епископ Константин са били открити в административно-обществена сграда в крепостта на Перперикон. Няма съмнение, че от това място се е водила кореспонденция с манастира - център на епископията, намиращ се на разстояние 20 км, днес на територията на Кърджали, каза Овчаров.

Според хипотезите на историка административната сграда, в която са открити печатите, може да е била допълнителна резиденция на епископите на Ахридос. Друго предположение е, че от епископския манастир са пращали до това място различна кореспонденция до гражданския и военен управител на Перперикон.

Николай Овчаров съобщи още, че в разгара на археологическия сезон се работи усилено върху източната част на Акропола на Перперикон. Очакванията са в следващите три години да бъде извършена консервацията и реставрацията на Акропола. Вече са осигурени 4 милиона лева за осветление и инфраструктура. До няколко дни ще бъде открита последната пътна отсечка Черноочене - Перперикон, с което изцяло ще е готова пътната инфраструктура в района.

Днес и археолози от регионалния музей "Ст. Шишков" в Смолян съобщиха за нова  находка -  тракийско скално светилище, открито при разкопки на крепост край смолянското село Кошница. При досегашните разкопки на крепостта "Калето" през годините са разкривани средновековен и античен пласт, а светилището е нова находка, която се датира към 5-то хилядолетие пр. Хр. Разкопките са по българо-гръцки проект, според който се предвижда консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект.

По-рано днес в археологически музей в Чирпан бе открита и изложба, показваща над 3500 находки с музейна стойност, открити при разкопките по трасето на магистрала „Марица”.