Малко по-късно вторият задържан Пламен Трифонов също решил да се възползва. Тогава Яна започнала да се съпротивлява и така се стигнало до нещастния инцидент, предаде БНТ.
Ако това се окаже реалната версия, срещу Русинов може да не бъдат повдигнати обвинения.

Две приятелки на убитата Яна Кръстева могат да се окажат ключовите свидетели, които да оневинят заподозрения Николай Русинов, пише пък "Стандарт" като се позова на източници от разследването.

Директорът на СДВР Валери Йорданов обаче заяви, че ще бъдат повдигнати обвинения на Русинов.
"На базата на това с което разполагаме сме убедени, че ще бъде повдигнато обвинение. Пак казвам въпрос на доказване е ролята на всеки един от задържаните към извършеното престъпление", каза Валери Йорданов.

Вместо на разпит, в късния следобед Николай Русинов беше отведен на събеседване с психолозите на МВР, предаде bTV.  Той беше задържан задържан на летището тази сутрин, след като е слязъл от самолет, идващ от Истанбул. Русинов е задържан за 24 часа, очаква се прокуратурата да удължи ареста му до 72 часа.

Другият задържан за убийството на Яна Пламен Трифонов отрича да има нещо общо с убийството. Според прокурора Стефан Рачев обаче по тялото на Яна и са открити косми с морфологично сходство като космите от главата и половата област на Трифонов, съобщава в. "24 часа". По думите му Пламен редовно посещавал парка и в нощта на убийствотото е бил видян от свидетели да се навърта около заведението "Маймунарника", в което Яна е останала с приятел, който е заспал на една от масите.

Според обвинението и майката на Пламен - Емилия Иванова, е потвърдила в разпит пред съдия, че часове преди убийството, към 22 ч на 8 юли, синът й е бил в парка. Двамата събирали по алеите захвърлени стъклени бутилки, за да ги предават на вторични суровини. Така се изхранвали, понеже неотдавна останали бездомни и спели по входове в кв. "Сухата река". "Майката свидетелства, че Трифонов се прибрал много късно през нощта. На следващата сутрин бил раздразнителен и й заръчал да не казва на никого, че е бил в Борисовата градина, подчерта обвинителят.
По думите му Пламен дори променил и външния си вид. Подкъсил косата си и се обръснал. Започнал да проявява интерес към вестниците, а преди това нехаел за пресата. Заявил, че не иска да стъпва повече в парка.

От друга страна показанията на Пламен Трифонов с детектор на лъжата показват, че той е бил в парка, но не е задушил момичето с ръцете си. Полиграфът отчел като лъжа твърдението на Пламен, че във фаталната нощ на 8 срещу 9 юли не е бил на мястото на убийството край "Маймунарника", но отчел като истина, че не е убил Яна. Според запознати това може да означава две неща - Пламен или не е разбрал, че е умъртвил Яна, или се е гаврил с трупа й.

По думите на директора на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев няма никакво съмнение, че всеки от двамата заподозрени за убийството на Яна ще се опита да прехвърли вината върху другия. Според него категорично убийството не е планирано.
Това е убийство, което е станало по непредпазливост, най-вероятно в стремежа му да бъде преведено момичето в състояние на контрол, а и да не вика, смята директорът на Института по психология към МВР.
„Пламен Трифонов и Николай Русинов по някакъв начин имат връзка, не като приятели, а може би, по стечение на обстоятелствата са се случили по едно и също време на едно и също място", поясни Неделчо Стойчев.