Върховният административен съд (ВАС) осъди народните представители заради внасянето на промяна в Закона за ползване на земеделски земи, която предвиждаше задължение за собствениците на ниви да продават терените първо на арендаторите.
Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев трябва да заплатят глоба от по 5000 лв.

"Не бих искал да коментирам дори в качеството си на народен представител решението на съда. Преди да стана депутат работех в областта на земеделието и не намирам конфликт на интереси", заяви Гюзелев днес пред журналисти, цитиран от БТА и "Фокус".

„Тази норма, която ние се опитахме да възстановим, е действала две години преди това. Ние, работейки в земеделието, видяхме, че тя има стабилизиращ характер. Вие знаете, че 20 г. не се говори за закон за комасацията (за уедряването на земята). Това бе един от пътищата”, заяви Гюзелев.

"Логиката беше да се отнесем справедливо към собствениците на земя, тъй като така всеки собственик на земя щеше да има двама потенциални клиенти, а сега остана само един", каза депутатът.

Колегата му Аврамов коментира, че не се чувства виновен.
"Няма никакъв частен интерес във внесената промяна, но въпреки това ние оттеглихме законопроекта много преди обвинението да бъде повдигнато", обясни той.

Освен тях, вносител на поправките бе и председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. Тя обаче беше оневинена, тъй като фирмите, които е управлявала, като "Мел инвест", не са обработвали собствена или наета земя през последните три години. Аврамов и Гюзелев бяха изпратени на съд.

Днес Танева обясни, че всеки народен представител е работил в някаква сфера. По думите й, досегашните участия на народните представители във фирми са обявени в декларациите им за конфликт на интереси.
Можете да проверите в интернет декларациите, които попълнихме в 7-дневен срок от полагането на клетва като депутати, добави тя.

Парламентарната група на ГЕРБ трябва да реши дали да има санкции за депутатите, коментира пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.
Решението на ВАС е знак, че трябва да вземем мерки, т.е. трябва да се поучим и това не е само за нашата парламентарна група, а за всички, защото има скрити конфликти на интереси, коментира депутатът.