Той заяви това пред БНР, след като вчера стана ясно, че в нефтокомбината не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара.

По закон данъчните складове функционират на принципа - налози се плащат, след като стоките тръгнат към пазара. Така, на практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да обявява каквито количества поиска и да си спести плащането на акциз.

"Законът е категоричен, че за нередовните данъчни складове се предвижда отнемане на лиценза", каза Танов. Той уточни, че след завършване на проверките ще бъдат изготвени протоколи и на базата на тези протоколи, ако не са изпълнени изискванията на закона, ще бъде приложена евентуално и тази мярка.
Вчера Танов заяви, че ако някой в момента може да излъже държавата, това е точно рафинерията в Бургас.

От "Лукойл Нефтохим" отказаха коментар по темата, но вчера заявиха пред БНТ, че броят на измервателните уреди, които трябва да се поставят, е огромен и ще успеят до края на годината. Срокът изтече в края на юни.


Данъчен склад е място, където се произвеждат, складират, получават и изпращат акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз от лицензиран складодържател. Производството на някои акцизни стоки се извършва само в лицензиран данъчен склад.