Около 00.30 часа на 126-ия километър от магистралата автобусът „Мерцедес” по маршрутна линия София-Бургас, с шофьор на 43 години от Бургас, се е преобърнал и се е запалил, съобщи главен инспектор Красимир Костов от КАТ, цитиран от "Фокус". Рейсът е на фирма „Ентуртранс" с регистрационен номер А8534АН, предадоха БНР и "Фокус".

6 души са загинали на място, а други двама  - мъж и жена на 22 и 20 години, са починали в болница. Първоначално беше съобщено, че по-късно почина и говорителката на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Йонка Георгиева и се смяташе, че жертвите са станали 9, но по-късно от полицията уточниха, че тя е била сред първите загинали. По информация на директора на ОДП-Стара Загора главен комисар Алекси Алексиев съпругът на Георгиева е на място, за да извърши разпознаването, съобщи Дарик радио.

Сред загиналите е и вторият шофьор на автобуса Иван Чакъров, както и 14-годишно дете, съобщи министър Цветан Цветанов. От болницата в Пловдив обаче информираха, че става дума за 11-годишно момиче. То е сестра на 5-годишно момченце, което също е пострадало леко и е в шок. И бащата е ранен.

7 души са настанени в болницата в Пловдив, като в кома в реанимацията е 45-годишна жена, съобщи на пресконференция д-р Кирил Атлиев, началник на спешното отделение. По думите на д-р Атлиев общо 22-ма души са постъпили в болницата веднага след катастрофата в периода от 1.30 часа до 2.15 часа, като след прегледи леко ранените са били изписани.

Към момента не се налага спешно доставяне на кръв в пловдивската болница,  съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Водачът, който е управлявал автобуса, е Светослав Димитров. И двамата със загиналия му колега са били опитни шофьори, каза Николай Точев от фирма "Ентуртранс", като Димитров работи от 4-5 години във фирмата. По думите на Точев преди дни автобусът е минал технически преглед, сменяни са гуми и е правен реглаж. Той изтъкна, че шофьорите са имали 14-часова почивка преди да поемат курса към Бургас.

По-късно в Министерски съвет транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че автобусът е на 23 години и е минал технически преглед на 8 март. Министърът посочи, че ще се работи за законодателно ограничаване на възрастта на автобусите за обществен превоз.
По думите на Московски според първоначалната информация – е установена счупена греда на автобуса, както и 15 см напречен разрез на задната дясна гума. "Ще се направят експертизи, за да се докаже кое първо се е случило. Тахографските данни са проверени и не е имало превишаване на скоростта", допълни министърът.

Шофьорът е карал с над 100 км в час, което е позволено в участъка, където е станал инцидентът,  съобщи пък Иван Палейков, инспектор от ДАИ, след като бе направен първия оглед, предаде "Фокус".

Шофьорът отрича да има вина за катастрофата и разказал, че изведнъж рейсът е станал неуправляем. Полицаите обаче проверяват и възможността той да е заспал. Мъжът е задържан за 24 часа. Установено е, че не е употребил алкохол, предаде БНР.

Заради инцидента движението по магистралата се отклоняваше през с. Труд, но към 8.30 часа бе възстановено. Около 9.30 ч. то бе пак спряно, за да бъде изтеглен автобусът, който е изгорял в горната част. От изгарянията е пропаднал таванът и всички прозорци са изпочупени от лявата страна.

"Изказвам съболезнования за загиналите и на близките им заради тази катастрофа на магистрала „Тракия”, заяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов също изказа съболезнования и съобщи, че самоличността на жертвите няма да бъде оповестена, докато близките не бъдат информирани. Той уточни, че премиерът е предложил утре, 16 юни, да бъде обявен за ден на национален траур. По-късно предложението беше прието от правителството.

Цветанов съобщи още, че в момента тече разпознаването на загиналите, както и на част от ранените. По думите на вътрешния министър в автобуса е имало 26 пътници. По-рано шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов заяви, че в автобуса са пътували 31 души.

Автобусът има сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в "Лев Инс", като от компанията обявиха, че имат готовност да изплатят в пълен размер обезщетения за настъпилите вреди на всички пострадали лица.

Катастрофата на Бакаджика

Днес Върховният касационен съд отложи за 21 септември делото за катастрофата на Бакаджика, при която на 28 май 2009 г. автобус прегази и уби 18 души. Причина за отлагането е неявяването за двамата подсъдими Слави Славов и Господин Димитров, въпреки че са били редовно призовани. Двамата бяха осъдени на по 10 години затвор, които считат за несправедливо наказание и обжалват. Близките на загиналите също обжалват присъдата и искат по-тежки наказания.

Последна актуализация в 11.30 ч.