Снощи деца от Гълъбово, които били на екскурзия в Петрич, яли дюнери от местно заведение и по-късно четири от тях бяха приети в инфекциозното отделение на болницата в Благоевград, предаде БНР.

Днес още 4 деца от Петрич, консумирали сандвичи от същото място, са приети в местната болница. Заведението е затворено, каза директорът на Областната инспекция по контрол на храните в Благоевград Михаил Бащавелов.

Състоянието на децата е сериозно, но животът им е вън от опасност, каза д-р Лиляна Несторова, завеждащ отделението. Те са приети с болки в корема и повръщане, който са характерни за хранителна токсо-инфекция.

В момента учениците са стабилизирани и се очаква да бъдат изписани до два, три дена, след като бъде изолиран причинителя на инфекцията.

Според лекарите възможна причина за масовото хранително отравяне е консумацията на месо с изтекъл срок на годност или лоша обща хигиена в заведението.

Според инспекторите има вероятност отравянето да е от млечните сосове, които се развалят бързо в горещините.

След сигнал за съмнение за хранително натравяне на четири деца в Благоевград, Българска агенция по безопасност на храните извърши незабавна проверка по случая, съобщиха от агенцията. Екипи на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград след проверка на мястото, откъдето са закупени дюнерите, взе проби за микробиология. Резултатите се очаква да излязат в края на седмицата.

Последна актуализация в 19.14 часа