Председателят на парламента оглавяваше официалната делегация за честванията на 24 май във Ватикана и в Рим. Това бе втората за този месец среща между двамата, след като в началото на май Цачева официално представляваше страна ни на церемонията за беатификация (обявяване за блажен) на папа Йоан Павел Втори, в рамките на която има и кратък разговор със Светия отец. В папската библиотека се състоя интензивен диалог, който надхвърли определеното по протокол време.

"Още съм под силното емоционално въздействие на разговора с Негово Светейшество. Този диалог ме накара да почувствам топлото отношение на Светия Престол към България и към българския народ. Уверих се колко е силно присъствието във Ватикана на делото на Светите братя Кирил и Методий и с каква признателност се отнасят тук към България, което ме прави наистина горда. Пожелах от сърце на папа Бенедикт Шестнадесети да продължи делото на своя предшественик, Блажения Йоан Павел Втори, за отваряне на вярата особено към младите поколения, за изграждането на мостове между вероизповеданията и църквите. Това е пътят към доброто и за доброто на цялото човечество. По време на разговора папата ми стисна три пъти ръката в знак на съгласие, което бе още едно доказателство за атмосферата на топлота и взаимност," сподели след аудиенцията председателят на парламента.

След разговора на "четири очи" Цецка Цачева представи на папа Бенедикт Шестнадесети членовете на българската делегация. Светият отец се обърна с приветствено слово към пратениците на България. "Желая да отправя моя, изпълнен с почитание поздрав към официалната делегация от България, предвождана от председателя на парламента, която по традиция пристигна тук във връзка с литургийния празник на Светите Кирил и Методий. Тази очаквана с желание среща и тази година ми дава възможност да подчертая духовното и културно значение на двамата бляскави и прославени покръстители на Европа, които са тачени както на Изток, така и на Запад. Чрез смелата си проповед по пътищата на континента те спомогнаха за огромното духовно обновление и положиха основите за постигането на свобода и единство на християнска Европа, каза папата.

Кирил и Методий бяха "живи евангелия" и красноречиви доказателства за Божия благодат, поради което словото им с лекота достигна до хората на тяхното време. Тези двама велики Светии припомнят на европейските народи, които през последните години се отварят към нови перспективи за сътрудничество, че тяхното единство ще бъде още по-солидно, ако се основава върху общите християнски корени. В сложната история на Европа християнството представлява наистина централен и определящ елемент. За изграждането на солидните основи на нова Европа не е достатъчно да се апелира единствено към икономическите интереси, а е необходимо да се наблегне най-вече на истинските стойности, чиито корени са в универсалния морален закон, залегнал в сърцето на всеки човек, допълни светия отец.