Това съобщи за АФП американски представител, предаде БТА. Отговорността за операцията бе поета от директора на ЦРУ Лион Панета и тя бе изпълнена от военноморските тюлени, заяви друг американски представител за агенцията.

Екипът на американските спецчасти, който проследил Осама бин Ладен, имал заповед да го убие, а не да го залавя, съобщи пред Ройтерс официален представител на американските служби за сигурност, предаде БГНЕС.
"Това беше операция за убиването му", заяви представителят, давайки да се разбере, че не е имало желание Бин Ладен да бъде заловен жив в Пакистан.
От САЩ обаче не потвърждават това официално.

По-рано анонимен източник съобщи, че тялото на Осама бин Ладен е погребано в морето.
"Искахме да избегнем ситуация, в която гробът му да се превърне в място за поклонение", добави той.

Изследване на ДНК е потвърдило със сигурност от 99,9%, че убитият в Пакистан човек е водачът на Ал Кайда, заявиха двама представители на администрацията на президента Обама, предаде Асошиейтед прес. Взети са проби, така че допълнително изследване може окончателно да потвърди, че трупът е бил на Бин Ладен, предаде ДПА.

САЩ не са информирали нито една страна за намерението си да извършат операцията, включително Пакистан, където бин Ладен бе открит и атакуван, съобщава АФП. Високопоставен представител на американското правителство оправда нарушаването на националния суверенитет на Пакистан с "правното и моралното задължение за действие".
По-рано президентът Барак Обама заяви, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до терорист номер едно и подчерта, че е важно, че Исламабад продължава да сътрудничи в борбата с терористите.

"Не споделихме разузнавателната информация за местонахождението на Бин Ладен с никоя друга страна, включително с Пакистан, по оперативни причини", уточни цитираният източник.

Междувременно световните агенции предадоха, че ЦРУ е стигнало до убежището на Осама бин Ладен по следите на обикновен куриер.

Последна актуализация в 19.05 ч.