Модернизацията на жп линията Видин - София ще скъси времето за пътуване до София от 5 часа и половина на 2 часа и 20 минути. Това обясни преди дни Нисим Примо, заместник -директор "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Той уточни, че това ще бъде постигнато, като бъде изградено ново трасе. Освен намаленото време за пътуване, проектът предвижда да увеличи капацитета на железопътната линия, т.е. по нея ще се движат повече влакове и ще се превозват повече товари.

Голямата част от железопътната линия ще преминава от Видин до София по ново трасе, а не по съществуващото. Тази нова среда ще мине през Ботевград. В участъка от Видин до Мездра трасето ще се движи в близост до съществуващото, а в участъка Мездра – София то ще се движи изцяло по нова среда. Новата линия с поредица от тунели ще излезе под Стара планина при Столник, откъдето ще се включи в жп линията София – Пловдив и през Казичене ще стигне до София.

Според кмета на Ботевград Георги Георгиев трасето ще минава през вилна зона, която ще бъде полуунищожена при строителството, а след това трасето ще трябва да премине през обработваемите площи на село Трудовец и село Новачене и ще засегне двете вилни зони до тях.  

Георгиев е предложил алтернативен вариант за ж.п.-трасето - при яз. "Бебреш", което ще позволи Ботевград да има жп-гара, отдалечена от жилищните квартали, и съкращаване на трасето с 20 км, като това ще намали и броя на необходимите тунели - от осем на два.

Предложението на проектантите е новото трасе да започне от гара "Столник" и да пресича Стара планина между Ботевградския проход и Витиня. Там ще има 8,2-километров тунел, след който ще е ж.п.-гара "Рибни вир". Трасето ще продължава под виадукта "Бебреш" на магистрала "Хемус", след което с тунел и с мост ще минава покрай едноименния язовир на по-висока кота от стария път Ботевград-София. Преди с. Люти дол ще има тунел с дължина 7,3 км., след което трасето ще премине директно за с. Руска Бяла за ж.п.-връзка с Мездра, Враца, Монтана, Медковец и Видин.

Идейният проект за модернизиране на жп-линията "Видин - София" е изготвен от испански, австрийски и български проектанти. Общата дължина на проектното трасе е 222,5 км, а прогнозната стойност на проекта - 2,68 млрд. евро.