Ние жителите на общините Чупрене и Чипровци се обръщаме към Вас в качеството Ви на представители на гражданското общество. Вече десет години заводът за унищожаване на военни боеприпаси „Миджур” е постоянна заплаха за живота и здравето на всички живеещи в нашите две общини. Регионът, който населяваме е един от най-слабо икономически развитите в страната. Основен поминък за нас са земеделието и животновъдството.

Едно от малкото работещи предприятия в региона, „Миджур” се възползва от факта, че местните хора нямат избор в намирането на работа и в търсене на печалба на всяка цена подлага работещите в него на постоянна опасност. От приватизацията на завода през 2001-а година до днес в него се случиха пет тежки аварии, които доведоха до осакатяването на седмина и смъртта на един от нас. Въпреки многократните сигнали на работещите в предприятието, както и констатираните от регионалната Инспекция по труда нарушения на нормите при съхранението и унищожаването на експлозивни материали, въпреки настъпилите пет сериозни инцидента ръководството на завода не е понесло никаква отговорност, и което е още по-трудно за приемане не е подобрило условията на труд, така че поне да се избегне непосредствената опасност за живота на работниците.

Преди близо 3 години без да се има предвид негативното влияние върху околната среда, в завода започна унищожаването на 1,6 млн. излезли от употреба гръцки противопехотни мини. Показателен за вредите, които унищожаването им причинява е факта, че гръцкото правителство стопира деактивирането им на гръцка територия, поради натиска, който тамошното общество оказа. Нашите опити да спрем унищожаването на мините в „Миджур” бяха парирани от отговорните институции и в крайна сметка макар и без екологична оценка унищожаването се осъществи. Резултатът е замърсяване на почвата и въздуха, което се отразява пряко върху здравето ни, както и върху земеделската ни продукция, която в определени случаи е напълно негодна.
Последният инцидент, случил се в предприятието датира от 3-и февруари миналата година. Тогава неизправна машина доведе до пожар, който стана причина за експлозия, която рани тежко главния технолог на завода, както и трима от колегите му.

Регионалната Инспекция по труда констатира, че в завода „не са спазени условията за безопасност на работата”, както и, че налице са „неспазени условия за поддръжка на машини и съоръжения”. Единственото последствие за ръководството до този момент е наложената от Инспекцията глоба. Белоградчишият районен съд, в чиято юрисдикция попада завода, за втори път връща наказателното дело за доразследване с абсурдния мотив - „Обвиняемият не е разбирал в какво е обвинен”.
Наясно сме, че хората, занимаващи с оръжеен бизнес разполагат със силни политически и институционални лобита. Борбата ни за справедливост е обречена без съдействието на медиите, които биха могли да дадат гласност на нередностите, с които сме принудени да живеем.

Благодарим предварително на всички, които ще подкрепят усилията ни за установяване на законност и порядък в нашите общини, като по този начин се гарантират основните граждански и човешки права на живеещите на териториите им хора.

С уважение:
Ценко Илиев, Инициативен комитет за защита на населението от дейността на завод „Миджур”