Бойко Борисов и Хилари Клинтън потвърдиха стратегическото партньорство между България и САЩ. Акцент в разговора си те поставиха върху енергетиката. Ръководителят на американската дипломация изрази подкрепа за усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници. Тя прие отправената й покана да посети страната ни през тази година, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Само за последните няколко дни България и Бразилия са направили огромен скок в развитието на двустранните връзки, каза премиерът Борисов, цитиран от bTV. Пример за това е специалното отношение на Дилма Русеф към българската делегация. То направило силно впечатление на редица световни лидери.

"Хилари Клинтън с първите си думи каза, че България вече има толкова връзки в Бразилия, толкова важен човек, така че всички знаят и португалският премиер Сократеш също ни завидя. А и тя е много топла, мила, виждате, стабилна жена", каза Борисов по отношение на новия президент. 

По-рано вчера президентът Георги Първанов поздрави най-сърдечно от свое име и от името на българския народ Дилма Русеф по повод встъпването й в длъжност като президент на Федеративна Република Бразилия, съобщиха от администрацията на държавния глава. В поздравителния адрес президентът покани Дилма Русеф да посети България. "Бих искал отново да потвърдя поканата си да гостувате в България и Ви уверявам, че на българска земя ще бъдете посрещната с радост и гордост, каквато е оказвана на малко президенти. Още повече, че през идната година се навършват 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, която е чудесен повод да отбележим заедно", посочва още Георги Първанов в поздрава си.
 
На церемонията по встъпването в длъжност на Дилма Русеф Бойко Борисов предаде поздравителното писмо от председателя на Европейския съвет Хермн ван Ромпой, допълва bTV.

62-годишната Дилма Русеф, която има български корени, стана първата дама, заела поста на държавен глава в Бразилия.