Съвместно с основана едва във вторник тази седмица смесена европейска фирма 49-годишният Карл закупи значимото медийно наследство на концерна ВАЦ в Българи, припомня Дойче Веле.

Карл Хабсбург е считан от австрийците за прототип на едно едва ли не трагично развитие - за тях той е символ на упадъка на великите имена с течение на поколенията. При това бившият военен летец Хабсбург е предизвиквал общественото внимание с по-скоро дребни афери.

Карл е роден през януари 1961 г. в горно-баварския град Щарнберг, когато членовете на фамилията Хабсбург още нямат правото да посещават Австрия, тъй като не са се отказали от престола. От 2007 г. насам той е официално глава на някогашната императорска династия. Като австриец Карл Хабсбург няма правото да носи частицата фон пред фамилното име. Това е забранено със закон в алпийската република. За разлика от баща му Ото фон Хабсбург, който е германски гражданин и може да използва частицата "фон" към гражданското си име.

От 1996 до 1999 г. е евродепутат от Австрийската народна партия. За предизборната му кампания са заплатени средства от християнската хуманитарна организация "Уърлд Вижън". Той  е една от движещите сили за струвалото много труд и пари обявяване за блажен на дядо си Карл Първи - фанатичен християнин и последен император на дунавската монархия. Сега Карл се занимава и с обявяването му за светец. Верността си към църквата Карл Хабсбург доказва също и с ожесточената си кампания срещу хапчетата за помятане "Мифегин", които нарича "смъртно наказание за неродените".

Карл Хабсбург, който отскоро има малък дял от една телевизия в България, има и друг телевизионен опит - за кратко време, преди да претърпи провал, е водещ на едно телевизионно състезание, излъчвано по австрийската обществена телевизия ОRF. Сега Карл ще се изявява най-вече в България - като новия булеварден цар на страната.