Мястото на инцидента е на около 15 морски мили срещу нос Несебър, където е едно от местата за изчакване преди навлизане в порт Бургас, съобщиха от МВР.

Единият кораб е плавал под флага на Сиера Леоне, другият - танкер, е холандски, съобщиха от Морска администрация. Първият плавателен съд "Карам" 1, който е бил дълъг 75 метра, се е движел от Варна към Истанбул, натоварен с 2600 тона скрап. Той е бил ударен от носа на танкера. След сблъсъка "Карам" 1 е потънал в 18,09 ч, заедно с екипажа от 10 души - сирийци и един египтянин.
На спасителна лодка, спусната от другия кораб, са се качили трима души от екипажа и по-късно са били извадени от водата.

Първоначално беше съобщено, че другите 7 моряци са в неизвестност, но по-късно бе уточнено, че е спасен един от тях. След това спасители с катер са извадили от водата и още един. Все още обаче останалите петима членове на екипажа не са открити. В спасителната операция се включиха три катера на „Гранична полиция”, един на Морска администрация и три търговски кораба. Към тях се е присъединил и катер с доброволци, съобщиха от областната управа на Бургас, предаде "Фокус". В акцията сутринта ще се включи и хеликоптер.

Причините за инцидента ще се изясняват, но по първоначални данни става дума за неправилно маневриране, съобщи пред БТА шефът на Морска администрация Сергей Църнаклийски.
Той уточни, че няма опасност от петролен разлив, тъй като холандският химикаловоз "Алесандро ДП", който е пътувал към Варна, е бил празен. Танкерът не е пострадал.

Министърът на транспорта Александър Цветков пристигна във Варна няколко часа след инцидента и даде брифинг в спасително-координационния център на Морска администрация.
Грешка в маневрата е причината за инцидента, потвърди и той, като уточни, че тя е направена от кораба, плаващ под флага на африканската държава. Започнало е разследване.

Цветков добави, че температурата на водата не е много ниска - около 15 градуса, което дава надежди за оцеляване на моряците, които още не са намерени.
Откритите моряци са в добро здравословно състояние. По всяка вероятност те ще се лекуват във Варна, уточни Цветков.