По думите му годишно се добиват 4,1 млн. кубика дървесина, а официално добивът е около 1,5 млн. кубика.
"Има десетки случаи, в които заплашват, бият, палят тези, които ги проверяват и пречат на незаконната сеч. Когато хванат някого, че ловува, те хващат тази охрана и им бият шамари, вижте докъде сме стигнали като държава. Трябва да има разделяне на контролната от стопанската дейност, докато се преплитат тези дейности, това ще се случва. Сега действащият Закон за горите е създаден през 1997 година, 42 пъти е променян, но никога в тази си част", уточни Найденов, цитиран от БГНЕС.

Той бе категоричен, че за да се прекрати незаконната сеч трябва да се премахнат предпоставките за нея.
"Трудно е да стигнеш до хората, които незаконно изсичат. Нека да застанем там в гората, за да се контролира това. 1/3 от територията на България са гори и това нещо за да бъде опазено ние трябва да ангажираме огромен ресурс", каза още министърът.
Според него ДПС са бранили този сектор най-много.

"Със закона даваме законови гаранции и забраняваме заменките в "Натура 2000", в защитени територии. Разрешаваме заменки единствено при международни, национални или общински инфраструктурни проекти, например, газопровод, магистрали", допълни Мирослав Найденов, който днес трябва да представи новия закон за горите.

По думите на министъра в момента горските стражари са като пъдари – нямат абсолютно никакви правомощия. „Искаме горска стража, която да има правомощията да задържа и да конфискува на територията на горите. Единственото, което сега могат горките стражари, е да ядат бой от тези, които задържат. На това трябва да се сложи край. В горите трябва да има силна държава”, подчерта Найденов, цитиран от "Фокус".