Делото срещу лидера на ДПС започна по доклад на парламентарната антикорупционна комисия за конфликт на интереси, след като стана ясно, че е взел 1, 5 млн. лв. хонорар като консултант по четири хидроенергийни проекта.

Магистратите дадоха ход на делото, въпреки че Ахмед Доган не се яви в залата, на което има право.

Освен дипломите, Доган трябва да представи и доказателства за професионалната си квалификация в областта на геодезията и строителството, предаде “Фокус” .
Съдът постанови още Министерски съвет да представи доказателства кой е взел решението за строителството, финансирането и определянето на инвеститора на обектите хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Изискани бяха и доказателства за това платени ли са държавни средства и обезпечено ли е финансирането на тези обекти със средства от еврофондове, предоставени на българската държава.

Магистратите поискаха и НЕК да представи доказателства за финансирането на обектите и дали проектът Цанков камък е обезпечавано със средства, получени за строителството на АЕЦ „Белене”. Народното събрание пък трябва да предостави протокола от заседанието, в което е взето решението за внасяне на иска срещу Доган в качеството му на депутат.
Всички тези доказателства трябва да бъдат предоставени в седемдневен срок.

Адвокат Румен Еленски, защитник на лидера на ДПС, заяви, че в доклада на комисията за борба с корупцията има само политически аргументи.
„Този доклад е въпрос на въображение
”, каза той, цитиран от КРОСС.

Следващото заседание по делото ще се състои на 23 септември.

"Ахмед Доган на работа не ходи, камо ли на дело да дойде", това коментира  пред "Фокус" депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, който бе председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси в миналата пленарна сесия. 
По повод критиките на адвоката, че доклада на комисията е политически и в него няма факти, Гяуров каза: „Там се направиха възражения по тези твърдения и се поискаха конкретни доказателства, които съдът допусна и възложи да бъдат събирани. Ние не сме нито прокуратура, нито полиция, нито някакъв друг орган, който има правомощия да разследва, поради това сме събрали доказателствата, които е било възможно да бъдат събрани".

Вижте видео от изявление на адвокат Румен Еленски