Седмината били задържани, след като миналата седмица били изгонени от незаконно обитаван от тях имот, съобщи ДПА, като се позова на съобщението на съда, предаде БТА.

В мотивите за своето решение съдът посочва, че незаконното обитаване на поземлен имот не представлява заплаха за обществения ред. "Нелегалното пребиваване на ромите в имота не представлява само по себе си достатъчно сериозна заплаха за фундаменталните интереси на обществото и следователно не може да се смята за заплаха за обществения ред", се посочва в съдебното решение.

Миналия петък съдия от същия съд отмени експулсирането на още четирима роми. Въпреки това местната префектура се опита да депортира и четиримата, и още трима роми с аргумента, че условията на обитавания от ромите имот били нездравословни. Този аргумент бил отхвърлен и от втори съдия.

Все още не е ясно дали решението на съда в Лил ще се отрази върху съдбата на ромите, на които е наредено да напуснат Франция, или е само първият прецедент, който в крайна сметка ще сложи край на оспорваната политика на френското правителство, посочва ДПА.