Това става ясно от споразумение, подписано от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шейха на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки в понеделик.
Шейхът е и президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group).  Абу Даби е най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е столица на страната, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Първият проект по двустранното сътрудничество, чийто детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е пистата край София. За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя. Подписаният документ предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение и организиране на събития в съответствие с календара на световния шампионат. Според проектодоговорът трасето трябва да бъде построено до 2012 г.

По-рано шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се е срещнал и с премиера Бойко Борисов, с когото е обсъдил перспективите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други, информира министерството. На срещата е присъствал и бившият вътрешен министър Румен Петков. Той е председател на организационния комитет за изграждане на пистата. Парите за нея, инфраструктурата и хотелите ще бъдат дадени от управляваната от шейха компания.

"България никога не е била по-близо до реализацията на писта на Формула 1", коментира Румен Петков, цитиран от агенция "Фокус". Той разкри, че шейхът на Абу Даби е пристигнал в България по лична покана на премиера Борисов. "Единственото, което ме притеснява, е краткият срок за изграждане на такова мащабно съоръжение, но познавайки отлично българския строителен потенциал и волята на нашите партньори, съм оптимист. Голям успех е, че можахме да намерим солиден инвеститор", каза още Петков.

От страна на Абу Даби в бъдещото дружество ще участва държавната Emirates Associate Business Group (ЕАBG), която обединява компании от различни сфери, сред които комуникации, софтуер и хардуер, снабдяване с нефт и газ, недвижими имоти. ЕАBG трябва да осигури финансирането на проекта, а българското правителство - земята.

Главният столичен архитект Петър Диков уточни, че става въпрос за земята на бившото военно летище Доброславци, съобщи в. "Дневник". Теренът от 3200 дка вече беше определен от държавата като място за бъдещото трасе, като земята беше оценена на 180 млн. евро.

"Ние каним инвеститори и Абу Даби прояви интерес. Те имат опит, тъй като имат писта", каза още Диков. Той добави, че разговорите все още са в начална фаза, като на вчерашната среща правителството е  представило проекта и разчетите си за нужното финансиране. "Според първоначални изчисления изграждането на пистата ще струва поне 200 млн. евро", съобщи главният архитект, като увери, че няма да се използват пари от бюджета.

Текстът е актуализиран

Вижте видео от срещата межди Бойко Борисов и шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки