Предстояща изолация на България и Румъния ще бъде обсъдена на безпрецедентна среща на 6 септември на вътрешните министри на Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания и Италия, пише вестник "Фигаро", цитиран от "Сега".

Няма опасност да се ограничи правото на свободно придвижване в ЕС, коментира сутринта министърът на външните работи Николай Младенов пред Нова ТВ. Говорих с френския министър по европейските въпроси Пиер Льолуш, за да го уверя, че всички български граждани в чужбина са длъжни да спазват законите на дадената страна и европейските изисквания, допълни Младенов, цитиран от "Фокус".

От 2004 година има директива, която казва, че има свободно движение на хора в ЕС, но всеки, който отиде в друга страна, след един период трябва да може да се издържа, да има адресна регистрация и да не нарушава законите, обясни той. На базата на тази директива, България също има правото да върне чужди граждани в други страни.
Ситуацията във Франция, засяга много по-малко българи, отколкото граждани на други страни от ЕС, заяви министърът на външните работи. 

11 български роми пристигат в България днес с полет на “България Ер“ от Париж за Варна, съобщи БТА, като се позова на външно министерство. Първоначално беше съобщено за група от 13 души, които пристигат днес. Миналата седмица пак Външно заяви, че се очаква да бъдат експулсирани общо 41 роми. На 10 септември до морската столица трябва да бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души се очаква да пристигне в София на 17 септември. По-късно се появи информация, че първата група е дошла още на 20 август, но се появиха уточнения, че става дума за български турци, репатрирани от Париж.

До края на месеца Париж ще репатрира общо 850 румънски и български роми.
Френският премиер Франсоа Фийон ще постави днес проблема за ромите пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, за да засили координацията с Букурещ и София и да наблегне на инициативите в европейски рамки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.