Льолуш призова двете страни да поемат отговорност за своите граждани, предаде Франс прес, цитиран от БТА. "Бях малко изненадан след като прочетох някои коментари на румънски и български представители, които обвиняват Франция, че депортира ромите, докато всъщност ние прилагаме европейското право, предприемайки доброволни връщания, придружени с финансова помощ, която е за сметка на френския данъкоплатец", заяви Льолуш за френския в. "Фигаро".

"Ние разчитаме на Румъния и България да поемат отговорност за собствените си граждани. Преди свободата на движение в страните от Европейския съюз, всяка страна членка има задължение да осигури закрилата и интегрирането на собствените си граждани", каза френският държавен секретар за европейските въпроси.

"Очакваме от Европейската комисия да бъде достатъчно бдителна за прилагането на другите права на ромите - за образование, работа и здравеопазване и настояваме значителна част от европейските помощи (20 милиарда евро за Румъния от 2007 г. до 2013 г.) да бъдат предназначени директно за тях," изтъкна Льолуш.

В края на юли френският президент Никола Саркози “обяви война” на незаконните лагери на ромите, общо около 300 в цяла Франция. Това решение бе предизвикано от нападението на 40-ина роми над френски полицаи след смъртта на млад ром, опитал се да избяга при пътна проверка. Плановета на френското правителство са да ликвидира незаконните лагери до три месеца. Нелегално пребиваващите в тях румънски и български роми ще са принудени да се завърнат в родината си срещу платен самолетен билет и допълнителен бонус от 300 евро за възрастен и 100 евро за дете.

Проблемът с ромите ще се разглежда на министерска среща в Париж, на която обаче Румъния и България не са поканени. На срещата ще се обсъждат "общи въпроси, свързани с имиграцията", редица страни, сред които Германия, Великобритания, Италия, Испания, Гърция и Канада. Европейската комисия също не е поканена на министерската среща. 

В момента няма нищо тревожно в позицията на френската страна относно някакъв бум на роми, които трябва да бъдат върнати, каза междувременно на пресконференция в МВР вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде "Фокус". Той заяви, че периодично български граждани, които не спазват законодателството на страните от ЕС, са връщани в България. Около 15-20 души на месец са връщани от различни държави.
„Става дума за предстоящо връщане на 30 души от Франция, които се връщат доброволно, а не на база на санкции и нарушения на законодателството”, уточни Цветанов.