Това става дни след репатрирането от френското правителство на над 200 роми в Румъния и България, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Богослужебните текстове днес ни напомнят, че всички хора са призовани към избавление. Това е и покана да се научим да приемаме законните човешки различия, подобно на Исус, дошъл да обедини хората от всички нации и езици, каза папата по време на неделната молитва "Ангелус" (Ангел Господен), обръщайки се към френските поклонници и студентите от парижка енория.

Бенедикт Шестнайсети, който говори от лятната си резиденция Кастел Гандолфо близо до Рим, призова родителите да учат децата си на търпимост. Скъпи родители, възпитавайте децата си в дух на всемирно братство и солидарност, каза той.

Франция върна
в края на седмицата български и румънски роми в родината им, аргументирайки мярката с борбата с несигурността.
Експулсирането бе разкритикувано от Европейския съвет, който осъди акцията като създаваща опасност от разпалване на ксенофобия.

Италия също иска да експулсира гражданите на други държави от ЕС, които живеят единствено от държавни социални помощи, заяви италианският вътрешен министър преди ден.