Това показват резултатите в анкета на сайта на Министерство на здравеопазването (МЗ) за промени в Закона за лечебните заведения, предаде БТА. Отрицателно мнение са изразили 35.2% от гласувалите в анкетата, а 2.8% заявяват, че не са информирани по въпроса.

Резултатите от приключилата анкета са публикувани на сайта на министерството. В допитването са участвали 1402 души.

Въвеждането на нивата на компетентност е на основата на изисквания за качество на дейността - осигуреност със специалисти, налична апаратура, възможности за диагностика и лечение, извършен обем дейност, допълват от МЗ.

С новата класация на болниците ще се спре източването им заради обикалянето на пациентите от доктор на доктор и болните ще попадат веднага при специалисти, които ще ги излекуват, смятат от министерството.

Трите нива на компетентност са залегнали в промените в Закона за лечебните заведения. Най-високо ще е третото ниво на компетентност, каквото ще получат само високотехнологични болници. Става дума за тези, в които се извършва модерно лечение като операции чрез роботи, трансплантации и др.
Тези лечебни заведения ще могат да сключват договор със здравната каса за всички клинични пътеки.

За второ ниво ще се борят досегашните областни болници, но в тях няма да се извършват висок клас дейности.

А в първото ниво ще попаднат всички останали болници (като общинските). Някои от тях ще могат да сключват договор с касата само по 1, 2 или 3 клинични пътеки, т.е. в зависимост от това с колко специалисти и апаратура разполагат.

Така например, операция на язва няма да може да се направи в болницата в Бяла Слатина, но тя няма да бъде затворена.
"Болницата ще е от първо ниво на компетентност, случаят с операцията на язва, например, е за второ ниво болници или областните болници, или трето ниво – университетските", коментира още през май здравният министър проф. Анна-Мария Борисов.

Според концепцията на Борисова от 414 болници в страната ще останат 130 активни, а останалите ще бъдат болници за долекуване и продължително лечение.