Той заяви това в отговор на журналистически въпрос, след като инспектира пътния възел на магистралата при ж.к. "Люлин" в София и тунелите на 7 км след него, предаде БТА.

Премиерът отбеляза, че средства за "Люлин" има, има го и обещението на изпълнителите "Мапа Дженгиз" да завършат обекта в срок. Изоставането е с два месеца според новите разчети, но от турската фирма смятат, че това може да бъде наваксано.

"Не знам как ще стане, но за качеството съм категоричен", заяви още Борисов.

Той определи свършеното от консултанта и възложителя като „безобразно”.
"Консултантът е прибрал 12 милиона лева, а не е свършил работа дори за 1 лев. Не знам как ги е консултирал, но има места, където тунелът е на 6-7 метра височина. Спокойно е можело това да се избегне и да се похарчат доста по-малко пари", коментира още премиерът, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали парите за автомагистралата този път ще стигнат, той отговори, че трябва проектът да бъде завършен в срок, за да не се връщат пари и да се налагат санкции.
„По-голямата част вече е понаправена. И при това положение е важно да я пуснем”, добави той.

Представителят на "Мапа Дженгиз" е обещал до дни да осигури повече техника за обекта и да ускори изграждането. На магистрала "Люлин" вече е и един от камионите с измервателна апаратура, с която ще се оценява качеството на положения асфалт.

Премиерът се закани да увеличи контрола и лично на 20 дни да проверява строителните дейности.
По думите му, 5 години и възложителят - в лицето на пътната агенция, и държавата, са отсъствали от този обект.
"За разлика от предишното правителство, сега още от първия ден се следят обектите, като днес заместник-министри инспектират автомагистрала "Тракия", отбеляза Борисов, имайки предвид, че днес зам.-министрите на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов и на транспорта Ивайло Московски ще проверят как върви изграждането на магистрала "Тракия" в участъка между Стара Загора и Нова Загора. 

Запитан дали ще спрат смъртните случаи при строежа на АМ "Люлин", премиерът отговори, че ще се използват всички мерки за безопасност.
Досега четирима работници загинаха по време на работа.

Той заяви, че няма да отстъпи пред искането на тираджиите за отмяна на забраната за движение на товарните камиони в работните часове на петъчния ден.
“Първо толкова много хора гинат, че изобщо не възнамерявам да се огъваме и второ - в тези жеги така или иначе повреждат и старата инфраструктура, засичат се температури над 35 градуса. Взели сме решение и то се изпълнява”, категоричен бе Борисов.

По-рано днес той заяви, че целта на правителството е нито един от проектите за изграждане на пътища да не спира. Той дори се самопохвали, че строителството на "Дунав мост" 2 е възможно, защото той е спасил парите за него.


Вижте видео от изявлението на премиера Борисов