"След това обаче в болниците те искат най-добрата здравна помощ. Това трябва да бъде отрегулирано – който не си плаща здравното осигуряване, не може да се надява на адекватно лечение", бе категоричен премиерът, цитиран от "Фокус", след като вчера от Лекарския съюз обявиха, че ще организират ефективни стачки заради орязването на болничните бюджети.

"С близо половин милион са повече болните тази годинаин. За кардиологичните болници и в онкодиспансерите е платено с 45% повече, отколкото миналата година, а в четири болници един лекар получава заплата от порядъка на 40-50-60 хиляди лева. Всички министри вземат толкова, колкото един доктор, надявам се поне тези доктори да не излязат на стачка", каза още Борисов, съобщи БТА.

Според него, НЗОК трябва да предложи механизъм за санкция към тези здравни заведения, за които се установи, че „лъжат и има фалшиви болни”.
"За съжаление всички мерки, които МЗ е предприело, влизат в сила от 2011 г. и се получава един буферен период, в който трябва да плащаме. Решихме да хванем бика за рогата”, категоричен бе министър-председателят, предаде БГНЕС.

Той даде за пример футболния бос Юри Галев, който след като бе прострелян на 20 юли, беше лекуван 10 дни без да си плаща, тъй като нямал осигуровки. След това той почина в "Пирогов".

"С делегираните бюджети в болниците искаме самите доктори да се опитат да въведат ред", каза още Борисов.
По думите му, ако анализът показва, че "нацията е болна и все по болна става", правителството ще се обедини около конкретни параметри, за да се лекува нацията, като се откаже от други дейности и прецени в дебатите кои точно да са тези дейности.

По повечето неща намерихме път за разбирателство, каза от своя страна председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов след срещата, на която присъстваха и здравният министър Анна-Мария Борисова, и финансовият Симеон Дянков.
Той изрази удовлетворение, че за дейността през август ще бъде заплатено, тоест няма да се наложи болниците да спират работа или да приемат само по спешност.
"Здравно неосигурените тежат не само на здравеопазването, но и на тези, които си изпълняват задълженията", коментира Райчинов, според когото ще се намерят пътища и подходи и този проблем да бъде решен.