Това заяви пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Цецка Цачева по повод изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров “шибан народ“, пише БГНЕС.

“Емоционална реакция на нещо, което аз също споделям. Когато нашите южни съседи – гърци или италианци, намерят само едно камъче правят история и развиват туризъм. А ние българите се самоизяждаме. Появяват се експерти, които говорят, че това не е така“, обясни тя.

Цачева призна, че след една година във властта разбира реакцията на Божидар Димитров, но преди не би приела неговото изказване. Тя смята, че има моменти, когато човек може да изпусне нервите си, всичко било въпрос на самоконтрол. Цачева е убедена, че в думите “шибан народ“ Димитров не е вложил това значение.
 
“По този въпрос ще попитате лично него. Народното събрание не е органа, който може да посочи с пръст“, отклони тя въпроса за неговата оставка, която беше поискана от БСП. Според нея “оставката е носене на политическа отговорност, тогава когато един министър се е отклонил“.
След близо седмица откакто изстреля думите, вчера министърът се извини официално.

"По време на отпуска няма новини и  журналистите трябва да са благодарни за подобни изпускания", коментира Цачева и скандала с министъра на земеделието Мирослав Найденов, който се пошегува в отговор на журналистически въпрос, че мечтае да отстреля депутатката от БСП Корнелия Нинова. Репликата му беше по повод неин коментар пред репортери, че той е на лов, докато тя е при тютюнопроизводители.

Цачева обаче не била съгласна с подобен тип размяна на реплики.
“Трябва да има повече самоконтрол и дисциплина от страна на министри и депутати. Да не си хвърлят такива реплики и закачки“, призова шефката на парламента.