Причината е разпространението на горските пожари, които бушуват в Русия от дни, предаде Франс прес, като цитира местните власти.
Ръководителят на местната администрация обяви извънредно положение в горите и парковете на град Озерск, където се намира ядреният комплекс, заради разпространението на пожарите, гласи съобщението на местните власти. Ядреният комплекс в град Озерск е на 2000 км от Москва, посочва АФП, цитирана от БТА.

Смъртността в Москва се е увеличила двойно и е достигнала средно по 700 случая на ден. До голяма степен дова се дължи на рекорните жеги и отровния смог от горските пожари, заяви днес ръководителят на столичния отдел по здравеопазването Андрей Селцовски, цитиран от Асошиейтед прес. Според него невижданите горещини и задушаващият смог са допринесли за увеличаването на смъртните случаи в сравнение със същия период на миналата година. По думите му моргите в руската столица са почти препълнени, след като са достигнали почти пълния си капацитет от 1300 трупа.
До момента преките жертви на горските пожари около Москва са най-малко 52, а над 2000 домове са разрушени.

Руските власти се опасяват, че в небивалите жеги може да се появят холера и други епидемии, заяви междувременно ръководителят на санитарните служби Генадий Онишченко. Засилен е контролът над инфекциозните болести заради зачестилите случаи на остър гастроентерит и влошаването на качеството на водата в 52 от 83-те руски региона.
"Страхуваме се от внасяне на холера от Югоизточна Азия, от Пакистан, където ситуацията е тревожна. Взимаме мерки, за да контролираме храната и да осигурим доставки на питейна вода там, където има пресъхнали извори", добави Онишченко.

В същото време българското правителство реши да удължи срока на визите за руски граждани, които пребивават в България, до 30 дни, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Двама български граждани, които живеят в Москва, са потърсили днес информация от посолството ни там дали може да им бъде оказано съдействие при нужда от евакуация, каза пред БТА пресаташето на посолството ни в руската столица Вера Шатилова. Дипломатическата мисия ще окаже съдействие, но не и финансова подкрепа, уточни тя.
7 души от посолството отпътуват днес за България. Вчера от Москва са се завърнали други 15 души - предимно съпруги на сътрудници на мисията, деца и част от техническия състав, които в момента нямат преки задължения по нормалното функциониране на посолството.
Нито един дипломат не е евакуиран, каза Вера Шатилова.

Тя допълни, че в момента в Москва обстановката е малко по-добра, димната завеса се е качила нагоре и мъглата не е чак толкова силна. От посолството са в постоянен контакт с българските огнеборци, тази вечер служители на посолството ще се срещнат с тях.

По-рано днес Владимир Путин благодари на Бойко Борисов за помощта, която български пожарникари оказват на руските си колеги си за овладяване на огнената стихия.

От туристическия бранш пък съобщиха, че руските туристи през последните две-три седмици са се увеличили заради обстановката в Москва и покрайнините й. Идвали предимно майки с малки деца.

Според министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу при добра видимост проблемът с пожарите в Москва може да бъде напълно решен за няколко дни, с изключение на тези в торфищата.
11 от общо 14 региона, в които бушува стихията, сега са стабилизирани, като в пет от тях пожарите практически са ликвидирани. Положението остава тежко в три области - Нижегородска област, където има 77 пожара, Московска област и Рязанска област.
Досега Франция, Германия, Италия, Турция, България и Полша са изпратили технически средства и специалисти в подкрепа на руските сили в борбата със стихията. САЩ също изпрати в понеделник екип в Москва.