Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи. Част от тях пристигат в София в неделя вечер с редовен полет на националния ни превозвач Bulgaria Air, останалите пътуват в понеделник към България.
Евакуацията е поради продължаващите пожари и лошите атмосферни условия в руската столица, каза говорителят на МВнР Весела Чернева, цитирана от БТА. По думите на Чернева на оставащите дипломатически служители ще бъдат изпратени маски.

Междувременно правителството прие едностранно да бъде продължаван престоят на руските граждани, пребиваващи у нас с цел туризъм. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Те ще могат, ако желаят, да удължат престоя си до 30 дни след изтичане на туристическите им визи. Мярката е временна и се предприема във връзка с трудната ситуация в някои региони на Руската Федерация. В България сега има около 40 000-50 000 руски туристи, съобщи Любомир Панковски, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), цитиран от "Фокус".

Ситуацията в руската столица продължава да е много тревожна-според информация от Московския департамент по опазване на природата и околната среда, смогът се сгъстява. Концентрацията на вредните съставки във въздуха е достигнала максимума си от началото на задимяването, съобщава Интерфакс. В някои райони на Москва видимостта достига едва 50 метра. Димът предизвиква не само затруднено дишане, но и възпаление и сълзене на очите.

Въпреки анормалната висока температура московчани стоят на затворени прозорци. На улицата хората излизат със защитни маски, а близо до Кремъл дежури постоянен лекарски екип за спешна помощ.

Мнистърът на извънредните ситуации на Русия Сергей Шойгу е наредил огнеборците да удвоят усилията си, за да изгасят пожара, който застрашава едно от изследователските ядрени съоръжения в Урал.„Що се отнася до Снежинск, препоръчвам ви да работите цялата нощ”, заяви той по време на среща с властите на засегнати от огнената стихия региони. Снежинск се намира на около 1500 км източно от Москва и е един от изследователските центрове за ядрени технологии в страната.

Заради замърсяването на въздуха са затворени посолствата и консулските отдели на Германия, Полша и Канада в Москва, а държавите са отзовали част от сътрудниците си, информира Би Би Си. Според прогнозите на синоптиците, задимяването на руската столица ще се задържи поне до сряда, когато се очаква промяна на посоката на вятъра.

Всички московски летища вече работят в нормален режим на излитащите полети.