Безработните са 341 000 лица, като са с 1000 човека по-малко спрямо предходния месец. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при среща с областния управител Таня Димитрова в Ямбол, информира bTV. Той каза, че свободните работни места в страната към края на юли са около 7600.

Заявените от работодателите в реалната икономика свободни работни места са в областта на преработвателната промишленост, търговията, услугите, селското стопанство, ресторантьорството, хотелиерството, туризма и строителството. За да могат да се заемат свободните работни места, обявени от бизнеса, освен чрез Бюрата по труда и агенциите за временна заетост, трябва да се активизират и синдикатите, подчерта по време на срещата министър Младенов.

Младенов заяви още, цитиран и от БТА, че ще продължи съвместната работа със синдикатите още в началото на септември по отношение на приходната част в НОИ, на размера на осигурителните вноски, както и за сключването на национално споразумение между синдикати и работодатели за регламентиране на надомната работа, на дистанционния труд и на работата на агенцията за временна заетост.

Сред основните приоритети на кабинета за следващата година е записано намаляване на равнището на безработица и запазване на работните места, по-строг контрол върху спазването на трудовите и социалните права на работниците и служителите, борба със сивата икономика и заобикалянето на трудовото и осигурителното законодателство.