"Продължаваме стачката", заяви пред репортери председателят на профсъюза им Георгиос Дзордзатос. "Няма да се откажем от лицензите си", каза той, цитиран от Ройтерс.

Напрежението между управляващи и протестиращи ескалира, след като в сряда правителството издаде заповед за гражданска мобилизация, за да върне шофьорите на работа и да нормализира снабдяването на страната с горива и продукти.
В отговор превозвачите обсадиха транспортното министерство. По време на протестите избухнаха кратки сблъсъци между шофьори и силите за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се около 2000 души.

От синдиката на стачкуващите собственици на камиони и цистерни са категорични, че няма да се подчинят на мобилизацията, поемайки риска за конфискуване на цистерните, отнемане на разрешителните и високи глоби.

Стачката, която започна в понеделник, е в знак на протест срещу предложен от правителството законопроект за либерализиране на транспортния сектор.

Недостигът на бензин създаде огромни проблеми в страната, тъй като наличните количества в бензиностанциите вече се изчерпват. В протестите участват близо 1500 цистерни, а горива превозват едва 300, което е крайно недостатъчно за нормалното снабдяване на пазара. Стачката създаде проблеми и със снабдяването с хранителни продукти на островите и в други туристически райони.

Същевременно хиляди туристи, главно от Сърбия и България, които прекарват ваканцията си в Гърция, остават блокирани заради недостига на горива в бензиностанциите, отбелязва ДПА.
Според данните най-малко 100 000 сърби са блокирани в Гърция, главно на Халкидическия полуостров и на остров Тасос.

Много сръбски туристи твърдят, че гориво може да се намери на черния пазар на цени до пет евро за литър - около три пъти повече от нормалните цени.

Липсата на гориво предизвика паника сред хиляди жители на Атина и други райони на страната и доведе до дълги опашки пред бензиностанциите.

Проблемите със снабдяването са най-сериозни на островите. Търговци казват, че ако превозвачите не прекратят стачката, от следващата седмица проблемите ще ескалират.

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, които смятат да пътуват до Гърция, да заредят резервоарите на автомобилите си с достатъчно гориво.