Загинаха 24 души, а хиляди са без подслон, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Загиналите са жители на Нижегородска, Воронежка и Московска област. Сред жертвите са двама пожарникари, участвали в борбата с огнената стихия.

Президентът Дмитрий Медведев възложи на кабинета да вземе спешни мерки за борба с огъня, а премиерът Владимир Путин лично посети едно от изцяло опожарените села. Президентът нареди на министерството на отбраната да помогне за потушаването на горските пожари.

В Централния и Приволжкия федерален окръг са изгорели 1170 къщи, 2178 души са без покрив. В гасенето на пожарите там участват 238 000 души и 25 000 единици техника, докладва на руския премиер министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС. По данни на министерството, петима са загинали при пожарите във Воронежска област, 21 са в болница. Спешно са евакуирани три болници и много почивни лагери в региона.

Телевизията показа как пламъци излизат от прозорците на жилищни сгради във Воронеж, съобщи АФП. В района на Нижни Новгород, източно от Москва, по предварителни данни са загинали двама, 1479 души са евакуирани, 550 къщи са опожарени, информира местната прокуратура. При посещение в опожареното село Верхняя Верея Владимир Путин обеща на жителите, останали без дом, да бъдат увеличени предвидените от закона обезщетения, а до зимата селото да бъде възстановено, добавя АФП. Огънят бушува и в района на столицата, където снощи загина един пожарникар. Пожари има в Рязанска област, югоизточно от Москва, където е обявено извънредно положение.

От месец температурите в европейска Русия се покачват и наближават 40 градуса, отбелязва агенцията.
Необходимо е да се задейства напълно потенциалът на агенцията по атомната енергия "Росатом", на енергийното и транспортното министерство, за да бъде осигурена охраната на собствените им обекти, подчерта Сергей Шойгу на съвещание при премиера Путин.